С началото на пролетта започна и сезонът на изобилието от пресни плодове и зеленчуци.
Освен, че изкушава сетивата ни, цветът на плодовете и зеленчуците ни подсказва и здравословните им ползи.
Знаете ли, че молекулите, които формират пигмента в растителните храни са източник на различни антиоксиданти. Антиоксидантите от своя страна помагат на организма ни в борбата със свободните радикали.
Знаете ли, че антиоксидантите синтезирани в растенията всъщност са тяхната защита от различни външни фактори. Това е така наречената „био-химична“ защита на различните растения. „Физическата“ се изразява във външни белези като дебела и плътна обвивка, кора, бодлички и т.н.
Как ни помага цветната дъга от антиоксиданти?
Можем да разделим плодовете и зеленчуците на няколкo цветни групи: червени; оранжеви; жълти; зелени; сини/ лилави/ черни и бели/кафяви.
Ето на кратко характеристиките на всяка група:
ЗЕЛЕНИ антиоксиданти – детоксикация и здрави стави
семейство: Каротеноиди
антиоксидант: Хлорофил
за растението: От основно значение за фотосинтезата на растенията
къде: всички зеленолистни: маруля, спанак, лапад, пресен лук, пресен чесън, левурда, рукола; броколи, киви
полезно: Хлорофилът – „кръвта на растенията“. Освен, че е основен за фотосинтезата на растенията, хлорофилът е много подобен по структура на хемоглобина. Доказано е, че действа като физиологичен стимулант на червените кръвни клетки. Това е веществото, което улавя слънчевата светлина и я трансформира – зарежда клетките ни със слънце. Хлорофилът е мощен антиоксидант, основно ценен заради пречистващите си свойства. Носител на магнезий, още се грижи за здравето на костите и мускулите, като също така е алкализиращ за тялото. Смята се, че зелените храни, богати на хлорофил имат свойството да се свързват с тежките метали и да ги извеждат от тялото – най-много проучвания в тази посока са правени за хлорелата, водорасло кръстено така именно заради високото съдържание на хлорофил.
интересно: На някои зелени храни им се носи славата на богат източник на желязо – това са основно копривата и спанака. За съжаление истината е, че дори със реално съдържание на желязо в тях, този елемент е в много сложна дълга и стабилна верига с фитати и фосфати – която не се разрушава в стомаха, което прави желязото почти неусвоимо.
допълнителни ползи: Освен заради хлорофила, зеленолистните зеленчуци са изключително ценни като източник на минерали и витамини и не за подценяване на ензими.
съвет: Зелените храни са чудесни освен на салата и като пресни плодове, така и като смути. Комбинирайте зелените храни с киви и малко мед за чудесна зелена енергийна дълбоко-пречистваща чаша, която ще ви зареди със слънце.
СИНИ и ЛИЛАВИ антиоксиданти – за здрави нерви и вечна младост
семейство: Флаваноиди
антиоксидант: Антоцианини
за растението: Предпазва растенията от вредните ефекти на UV-лъчите
къде: къпини, патладжан, червено грозде, сини сливи, червен и черен касис, лилаво зеле, смокини, черници и др.
полезно: Флаваноидите са група антиоксиданти станали известни с приноса им към млада и красива кожа. Важно да знаем за тях е, че спомагат за нормални нива на холестерола в кръвта както и за еластичността на кръвоносните съдове. Подпомагат кръвопотока към очите и нервната система, като по този начин се грижат за здравето им. Подпомагат добрата памет. Фактът, че могат да „забавят стареенето“ е само един допълнителен прекрасен женски „страничен ефект“ от комплексното им действие.
интересно: Знаете ли, че сокът от червено грозде съдейства за изчистване на кръвоносните съдове, забавя атеросклерозата и по този начин може да е една добра натурална превенция на инфаркт поради запушени кръвоносни съдове.
допълнителни ползи: Правени са проучвания в посока на приноса на антоцианинът „цианидин-3-0-глюкозид“, както и екстракт от черен бъз за подържане на високи нивата на витамин Е в тялото. Витаминът-антиоксидант на сърцето и витаминът на красотата и младостта.
съвет: Добавете в менюто си сезонни сини/лилави плодове и зеленчуци – освен гореизброените ползи, те ще подпомогнат и храносмилането Ви.
БЕЛИ антиоксиданти – за имунна система
антиоксидант: Фитохимикали
важно: Силни имуностимуланти с антибактериални свойства
къде: чесън, лук, ряпа, карфиол, алабаш, картофи и др.
полезно: Макар да не привличат вниманието ни с ярък цвят, белите храни никак не са за подценяване. Богати са на фитохимикали, част от които не се срещат в цветните им роднини. Един от ценените химикали е алицин, който се смята, че играе важна роля в понижаване на кръвното налягане. Много силни имуностимуланти, белите храни са също с изявени антибактериални свойства и противовъзпалително действие. Грижат се за здравето на сърцето, зареждат ни с минерали и витамини.
допълнителни ползи: Белите храни имат допълнителна полза върху чревното здраве, като превентират образуването на полипи по стените на дебелото черво. Грижат се още и за лимфната ни система.
съвет: Не пренебрегвайте белите храни, не случайно те са налични пресни през зимата – подпомагат имунитета ни и се борят с бактериите, вирусите и възпаленията.
Заредете цветовете на дъгата в ежедневното си меню – така ще сте сигурни, че сте се възползвали максимално от богатствата, които природата ни предлага в изобилие.
А знаете ли, че всеки орган/система също си има своя цвят, а да не говорим, че за никой не е тайна как различните цветове повличват емоционалното ни състояние…
Дали между всички тези аспекти има връзка? – ние Ви препоръчваме да търсите баланса чрез разнообразието.