Има много дискусии на тема свободни радикали и антиоксиданти. За съжаление все още доста хора не са наясно какво е значението на тези термини за здравето ни. Излагането на слънце, цигареният дим, замърсяването и токсичните химикали, като например химически торове и вредни храни, отделят свободни радикали в тялото. Те обаче може да се появят и в следствие на други фактори като стрес например, като ефектът им е разрушителен за здравата тъкан. Антиоксидантите , обръщат този процес и помагат за предотвратяването на болести, като унищожават вредните свободни радикали.
Как да си набавим антиоксиданти?
Най-лесният начин е чрез храната! Има много храни, богати на антиоксиданти, но изследванията показват, че в какаото има най-високата концентрация на антиоксиданти от всички съществуващи храни. На единица тегло то има повече антиоксиданти, отколкото червеното вино, сините боровинки, наровете и годжи бери, взети заедно. Антиоксидантите осигуряват защита на нашата ДНК от увреждане на свободни радикали (образуващи раковите клетки).
Защо е толкова полезно какаото?
Суровото какао на прах съдържа повече от 300 различни химични съединения и притежава почти четири пъти по-високи антиоксидантни свойства от обикновения черен шоколад – повече от 20 пъти по-високи от боровинките. Налице са също протеини, калций, каротин, тиамин, рибофлавин, магнезий, сяра, флавоноиди, антиоксиданти и незаменими мастни киселини. Точната комбинация от всички тези елементи взети заедно служи, за да задейства естествено възникващите фитохимикали. Те имат невероятни ползи за цялото тяло. Например понижаване на лошия холестерол, подобряване на сърдечната функция и намаляване на риска от рак.
И още нещо интересно…
В какаото се намират и фенилетиламини (ФЕА) – клас химически съединения, които произвеждаме в нашия организъм, когато сме влюбени. Освен това ФЕА имат естествени антистрес и болкоуспокояващи свойства. Те стимулират производството на ендорфин(хормон на щестието) и подобряват концентрацията. Добре е да се има предвид, че високата температура (топлинната обработка на какаовите зърна) може да доведе до разрушаването им!!!