Ботаническо име: Брасика (зеленчуци от типа на зелето)
Като водещ член на семейство кръстоцветни, думата „броколи“ означава „разклонение“ или „клон“ за кръстосаните стъбла, като миниатюрни дръвчета с цветове. Цветното зеле (т.нар. Карфиол), брюкселското зеле, зелето, и къдравото зеле (т.нар. Кейл) са също от семейство кръстоцветни.
Популярна храна за древните римляни, броколи е расло като диво растение по бреговете на средиземно море. Неговата употреба може да се проследи до Франция от 16 век и Англия през 17 век, като неговото отглеждане за търговски цели започва в Съединените Щати през 1920-те години.
Броколи се е разклонило, така да се каже, на няколко от своите най-близки роднини: Броколи рааб, което няма типичната за дърветата „корона“ както самото броколи, което сме свикнали да виждаме, но пък за сметка на това то прилича на цветчета с по дълги, тънки стъбълца. Неговият братовчед, броколи рапини, има по-малко цветчета и вкус на мустарда (синап) или горчица. Брокоцветето (брокофлауър), кръстоска между броколи и цветно зеле (карфиол) е бледозелено с гъсто насложени коронки както при карфиола, но с вкус на броколи. Китайското броколи има широки, лъскави и гладки, синьо-зелени листа с дълги, хрупкави и дебели стебла, и малка корона. Ако срещнете броколини (бебе-броколи), то е запазена марка име за хибрид между броколи и китайско къдраво зеле с дълго, сочно стебло с малки цветчета.
Здравни ползи от консумацията на Броколи
Когато се консумира сурово, броколи съдържа няколко хранителни елемента. Важно е да се отбележи, че е най-добре то да се консумира сурово, тъй като готвенето и другите топлинни процеси разрушават някои от неговите антиоксиданти. Броколи има два пъти повече витамин С от това на един портокал, почти толкова калций, колкото пълномаслено мляко (но с по-добра степен на абсорбиране), и има противоракови и противовирусни качества от съдържанието си на селен.
Хранителна информация за БроколитоРазмер на Порцията: Една връзка (608 гр.) Броколи |
||
Количества за Една Порция | ||
Калории | 205 | |
Мазнини | 2.2 g | |
Натрий | 201 mg | |
Въглехидрати | 40 g | |
Диетични фибри | 16 g | |
Захар | 10 g | |
Протеини | 17 g |