Лимец
Някои от ползите за здравето от лимец включват способността му да помага в регулирането на метаболизма на тялото, при
създаването на полови хормони, при изграждане на здрави кости, подобряване на имунната система, повишаване на храносмилателната функция, понижаване на кръвната захар, както и при намаляване на нивата на холестерола в организма.
Авокадо
Авокадото е плод, който на вкус наподобява зеленчук, а по хранителните си ползи прилича на ядка.
Авокадото е богато на ненаситени мастни киселини, които са полезни и лесноусвоими от организма.
- Съдържа голямо количество минерали и витамини.
- Намалява нивото на „лошия” холестерол в кръвта;
- Намалява риска от сърдечносъдови, ракови, очни, чернодробни, жлъчни и бъбречни заболявания;
- Предпазва от язва, гастрит, анемия и захарен диабет;
- Укрепва имунната система
- Стабилизира нервната система;
Рукола
Руколата е по-малко известна в сравнение с броколите и брюкселското зеле, но независимо от това като състав и здравословни ползи не им отстъпва. 40 гр рукола съдържат само 10 калории. Консумацията на тези 40 гр ще ви осигури 20% от витамин А, над 50% от витамин К и 8% от вашите дне
вни нужди витамин С, фолати и калций за деня.
1. Руколата помага за укрепването на костите и за стимулирането на мозъчната дейност
2. Руколата подсилва имунната система
3. Руколата е полезна за бременните жени
4. Руколата стимулират и регулират метаболизма
5. Руколата ще ви помогне да отслабнете
6. Руколата предпазва от развитието на ракови заболявания
7. Ако искаме да се предпазим от диабет, правете си салата с рукола
Поради незаменимите свойства на лимеца в комбинация с авокадо и рукола ние Ви представяме една Салата изпълнена със много витамини, фибри, хранителни вещества и минерали. Поради натовареното ежедневие и масовото явление на преяждане вечер след работа преди лягане, което е основа за много заболявания и наднормено тегло, горещо я препоръчваме като алтернатива на вечерята доставящани всичко необходимо в малка вкусна порция.
Салата „Лимец, Авокадо и Чери“
Необходими продукти(за 3 порции):
- 250 гр. Лимец
- 1 авокадо (препоръчително е да е зряло)
- 200 гр. Чери домати
- 50-70гр. Рукола
- Балсамико
- Соев сос
- Горчица
Начин на приготвяне:
За лимеца:
Изплакнете няколко пъти лимеца със студена вода в гевгир. Изцедете и го добавете в 1л. вряща вода и варене на бавен огън 40-45 минути. След като приготвите лимеца го охладете отново в гевгир. Нарежете чери доматите на шайби, заедно с руколата и ги смесете с лимецът. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Обелете авокадото, нарежете го на кубчета и също добавете към сместта.
За соса:
Смесете 40 гр. горчица + 30 мл. соев сос. Разбъркайте до получаване на хомогенна течност. Добавете 30 мл. балсамов оцет и сол на вкус към сместта. Овкусете конбинацията от лимеца и останалите съставки.
За сервирането:
Разделете сместта на три равни порции( по около 250-270гр.) Можете да аранжирате с цели листа рукола или Чери домати.
bon appetite!!!
При желание можете да комбинирате със чаша бяло вино!