Веган или вегетарианец? Какви са разликите?

Веган или вегетарианец? Какви са разликите?

Вегетарианското хранене датира още от времената преди Христа. Съществуват различни разновидности, като те се практикуват поради ред подбуди – било то религиозни, здравословни, философски, етични норми и др. Веганството доби голяма популярност през последните години, като същевременно е подложено и на по-голям натиск. Ще ви запознаем с разликите, ползите и недостатъците на вегетарианското и веганското хранене, както и по какъв начин те се отразяват на здравето и околната среда. Какво представлява вегетарианството? Вегетарианец е човек, който не консумира месо, риба, птиче и дивечово месо и...

Continue reading

Каква е разликата между обикновените зеленчуци и био зеленчуците?

Каква е разликата между обикновените зеленчуци и био зеленчуците?

Каква е разликата между стандартните плодове и зеленчуци, предлагани по магазините и био зарзавата? Основната разлика между тях се крие в начина им на производство. То влияе драстично върху качеството на храните и полезните вещества, които достигат до организма ни. Докато стандартните производители разчитат на изкуствени вещества, които подпомагат растежа, справянето с болести и плевели, то био производителите не използват никакви синтетични добавки. Био продуктите се произвеждат без добавяне на синтетични (изкуствени) съставки, като: пестициди, хербициди и изкуствени торове. Основно предимство на био (органик) храните, плодовете...

Continue reading

Шоколадово веган брауни

Рецепта за шоколадово веган брауни Кой каза, че не можем да закусваме с шоколад? Или да обядваме с брауни? Нека да е за десерт! Здравословната, домашно приготвена храна не може да се сравни с тази от магазините, която неминуемо съдържа консерванти, оцветители и подобрители. Затова ви предлагаме отличен десерт, без глутен и без животински продукти, който се приготвя лесно и бързо и съдържа полезни за здравето съставки. Необходими продукти: 3/4 ч.ч. размекнато веган масло1 ч.ч. тръстикова захар1 ч.л. екстракт от ванилия1 ч.ч....

Continue reading

Паста с пиле и сушени домати

Паста с пиле и сушени домати

Паста с пиле и сушени домати Няма нищо по-вкусно от домашно приготвената храна. Ето как да си приготвите апетитна паста с плътен крем сос, крехко пилешко месо и сладки слънчеви сушени домати, поръсени с пресен босилек. Чрез месото ще добавите протеини в менюто си, но ако сте вегетарианец, може да го замените с гъби и повече зеленчуци. Съставките, които предварително трябва да си приготвите за около пет порции са следните: – 1 пакет паста (вид и форма по желание) – 2 сварени пилешки гърди, нарязани на хапки – 100 гр сушени домати – 1/3 чаша пресни листа босилек или 1/2 ч.л. сушен босилек – чеснов крем сос Топинг по желание – смляни червени чушки(едри люспи...

Continue reading

Протеини - защо и кога трябва да ги приемаме?

Протеини – защо и кога трябва да ги приемаме?

Какво предствляват протеините? Хранителният протеин се състои от 20 различни аминокиселини (неговите съставни части). Твоето тяло по естествен път произвежда 12 от тях, а останалите 8 трябва да се набавят чрез храненето Кога се налага да приемаме допълнитено протеини като хранителна добавка Преди физическо натоварване: Дoпpинacят зa изгapянeто нa мaзнини – пpиeмът нa протеини пpeди тpeниpoвĸa e изĸлючитeлнo пoлeзен особено пo вpeмe нa ниcĸoвъглexидpaтнa диeтa, ĸoгaтo глиĸoгeнoвитe нивa ca ниcĸи. Тoвa вoди дo изгapянe нa мaзнини и уcĸopявa oбмянaтa на веществата. При начинаещи спортисти често се наблюдава спад на имyнитeтa, ако не се приема протеин преди трениране. След физическо натоварване: Възстановяването на мускулите е особено важно! Точно след физическо натоварване, например тичане, колоездене, фитнес, ски...

Continue reading

кофейн

6 Здравословни алтернативи на кофеина или как да ограничим приема му

Кофеинът е химикал, който може да бъде открит като основна съставка в кафе, чай, кола, гуарана и други продукти. Най-често се използва за подобряване на умствената дейност, по-добро съсредоточаване, издръжливост. В комбинация с болкоуспокояващи като аспирин и ацетаминофен (парацетамол) може да се ползва за успокоение при главобол или при мигрена. Някои хора го използват при астма, заболявания на жлъчния мехур, невъзможност за концентрация и съсредоточаване, недостиг на въздух и ниско кръвно налягане. Кофеинът има широко приложение и при борбата с килограмите, като може да повлияе добре на диабет тип 2. Неговата ефективност е и причината да е сериозно разпространен сред хранителните добавки...

Continue reading

Салата с лимец

Салата “Лимец, Авокадо и Чери”

Лимец Някои от ползите за здравето от лимец включват способността му да помага в регулирането на метаболизма на тялото, при създаването на полови хормони, при изграждане на здрави кости, подобряване на имунната система, повишаване на храносмилателната функция, понижаване на кръвната захар, както и при намаляване на нивата на холестерола в организма. Авокадо Авокадото е плод, който на вкус наподобява зеленчук, а по хранителните си ползи прилича на ядка. Авокадото е богато на ненаситени мастни киселини, които са полезни и лесноусвоими от организма. Съдържа голямо количество минерали и витамини. Намалява нивото на „лошия” холестерол в кръвта; Намалява риска от сърдечносъдови, ракови, очни, чернодробни, жлъчни и бъбречни...

Continue reading

Детокс напитка

Домашна детокс напитка от куркума, джинджифил и кокосово мляко!

Често срещана грешка е да си легнем веднага след вечеря, това води до неразположения като лошо храносмилане, киселини и рефлукс - гаранция за безсънна нощ. За щастие проблемът може да се реши по естествен път - тайната е лесна за приготвяне смес от кокосово мляко, джинджифил и куркума за здраве. Описаната детокс напитка има силни противовъзпалителни свойства, които могат да подобрят храносмилането и предотвратят появата на киселини. Кокосовото мляко е богато на полезни мазнини и има силни антимикробни свойства, които могат да ви предпазят от храносмилателни или стомашни проблеми, причинени от бактерии. Куркумата, от друга страна, има силни противовъзпалителни свойства и...

Continue reading

Хлорела

Хлорела – незаменимият спътник на здравето

    Хлорела притежава уникален набор от вещества, стимулиращи човешкото здраве. Това са аминокиселини, ненаситени мастни киселини, много ценни витамини, минерали и микроелементи, растежен фактор на хлорела. Името й произлиза от древногръцкото сhlorros – „зелен“ и латинската умалителна наставка ella, позовавайки се на необичайно високото съдържание на хлорофил във водораслото. Именно той дава характерната дълбочина на смарагдово-зеления й цвят и много от безценните й качества. Хранителното съдържание на хлорела включва над 60 % протеини. В природата съществуват десет различни вида от сладководното микроводорасло. Защо Хлорела е безценна храна? Микроводораслото хлорела, за разлика от АФА и Спирулина, принадлежи към категорията еукариотни водорасли, което означава че има...

Continue reading

витамин D3 ( Д3 )

Витамин D3 ( Д3 ) – приятел и помощник за цял живот!!!

Известен също като "слънчевия витамин", витамин Д  е мастно-разтворим хормон, който тялото ни може да произвежда по естествен път. Той се среща под различни форми, но двата най-важни за нас са витамин Д2  и витамин Д3. Витамин D3 ( Д3 ), известен също като холекалциферол, се произвежда естествено от кожата ни. Нашето тяло се нуждае от него за подпомагане на важни процеси, като например усвояването на калция и заздравяването на костите, като освен това допринася за цялостното ни здраве.   Симптоми на депресия Някои проучвания показват, че приемането на витамин D3 ( Д3 ) като хранителна добавка може да подпомогне лечението на симптомите на...

Continue reading